Skip to content

Drijfzand

De grond onder je voeten

Pien Feith - Dance On TimeDan kan dit wel het officiële langspeeldebuut van Pien Feith zijn, feit is dat ze al jarenlang in meerdere verschijningsvormen de underground verblijdt met haar muziek. Nu liet ze met Neonbelle al horen dat ze niet vies is van een bak analoge synths, maar onder haar eigen naam was het vooral eigenwijze gitaar-indierock die Slint aan Julie Doiron koppelde, met een hoofdrol voor haar expressieve stem. Dance On Time is dan ook even schrikken mocht je datzelfde verwachten. Nauwelijks gitaren, wel drummachines, samples, toetsen, en nog meer toetsen. En natuurlijk de stem: intiem, breekbaar en toch sterk. Opener “I Have Done Nothing” zet je nog even op het verkeerde been met zijn hupserige uptempo ritme en speelse gevoel, maar dat is maar schijn; even verderop in het liedje komt de melancholie al om de hoek kijken, om het hele album niet meer weg te gaan. Of het nou om eerste single “Dance On Time” of een ander prachtig liedje als “What Pleases You The Most” gaat, overal hangt een bepaalde zwaarmoedigheid – die Pien en haar kornuiten soms willen verbergen met luchtige geluiden en lichtvoetige samples, maar dat contrast pakt wonderwel goed uit. Subtiel is overigens naast melancholie wel het sleutelwoord hier, korte liedjes, veel ruimte tussen de noten, meerdere laagjes en onverwachte wendingen zonder dat je merkt, Pien die zelf heel koppig achter de maat aanzingt. Mooi ook hoe soms een postrockgevoel in een klein drie-minuten-liedje wordt gestopt. De echte hoogtepunten worden trouwens bewaard tot het laatst: “Dirty Laundry” begint klein maar pakt indrukwekkend uit met een superieure climax, en afsluiter “Honestly” raakt zo exact de juiste droeve noten dat de traanklieren ongewild hun werk gaan doen. Zo goed ja.

File Under geeft ism platenmaatschappij V2 enkele setjes van twee tickets weg voor de releaseshow van Pien Feith in Ekko. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is dit formuliertje in te vullen.

Meer op File Under over Pien Feith (5)

Pien Feith live zien kan hier: [ism Podiuminfo / Festivalinfo]
19 februari 2011 in Ekko, Utrecht
24 februari 2011 in Paradiso, Amsterdam
27 februari 2011 in Mezz, Breda
7 april 2011 tot en met 10 april 2011 op Motel Mozaique, Rotterdam
5 mei 2011 op Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle, Overijssel
11 mei 2011 in 013, Tilburg
12 mei 2011 in Burgerweeshuis, Deventer
13 mei 2011 in Luxor Live, Arnhem
14 mei 2011 in Vera, Groningen
Spotifykopen!kopen!

File: Pien Feith – Dance On Time
File Under: Subtiel, bescheiden en ingetogen, maar toch groots en meeslepend
File Audio: [Pien-Space]

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • LinkedIn
  • del.icio.us
  • Reddit
  • PDF
  • RSS
  • Google Bookmarks